Stephany World Travel

View Original

Priče iz Španije -Salvador Dali

Salvador Dali je rođen u jednom malom mestu Kadakes pored Figuearasa kao treće dete. Otac mu je bio slikar ali ne nešto posebno uspešan, mada je od njega verovatno nasledio tu umetničku notu. Pohađao je akademiju u Madridu ali je nikada nije završio. Govoreći da on od tih profesora nema šta da nauči. Po svaku cenu istrajava da upiše akademiju u Parizu. Nikad je nije upisao, ali boravak u Parizu je veoma uticao na njegov dalji rad. Bio je jedan od najekscentričnih umetnika XX veka. Kako po svojim delima tako i po svojim izjavama. Sve što je do tada bilo avangarda palo je u vodu. Tvrdio je da je on reinkarnacija njegovog brata koji je umro vrlo mlad. Govorio je, da je razlika između njega i nadrealista u tome što je jedino on nadrealista. Izjavio je da su slikari glupi, a da je on ustvari pisac, jedina knjiga koju je napisao je „Ja genije – Salvador Dali“. Posle požara otkupio je zgradu bivšeg bioskopa u Figerasu i od nje napravio muzej.

U njegovom opusu imamo dosta kompozicija (dela složena iz više elemenata) gde je kao delove kompozicije stavljao i dela najvećih umetnika (Mojsije, Mikelanđelo). Za muzej Salvadora Dalija možemo da kažemo da je pravo umetničko delo odnosno kompozicija složena od mnogo elemenata.

Agencija Stephany World Travel organizuje izlet u Figuearas i muzej Salvadora Dalija. Provedite sa nama leto u Španiji, a u ponidi su vam aranžmani sa jednim ili dva usputna noćenja.