Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Svetozara Miletića
NS, Vojvodina
Serbia

+381 21 424 144 +381604241440

Turistička agencija Novi Sad – Stephany World Travel

Turistička agencija Stephany World Travel vas vodi na najlepše destinacije sveta. Kliknite na dugme Destinacije u meniju i pronađite putovanje po svojoj meri. Rezervaciju možete izvršiti putem sajta na stranici Rezervacije popunjavanjem rezervacionog formulara, telefonskim pozivom ili dolaskom u jedno od naših predstavništava.

Provedite nezaboravne dane na proverenim plažama, u najlepšim i najinteresantnijim primorskim mestima, probajte specifične specijalitete poznatih svetskih kuhinja, upoznajte druge kulture, družite se sa lokalnim stanovništvom i steknite nove prijatelje. Nezaboravna letovanja, romantični vikendi i zimovanja su samo mali deo od našeg širokog asortimana. Ono po čemu se naša agencija posebno ističe, je organizovanje putovanja na daleke i egzotične destinacije na kojima stiče fascinantan i neponovljiv doživljaj.

Poverite organizovanje Vašeg putovanje turističkoj agenciji iz Novog Sada, Stephany World Travel. Sigurnost i kvalitet usluga garantuju Vam 24 godine postojanja.

Stari Tomas – Talin

Magazin

Stephany World Travel | Magazin | Pročitajte zanimljivosti iz celog sveta u Magazinu Stephany World Travel-a. Uz sve to dobićeš i dosta korisnih saveta koji će ti pomoći prilikom kako odabira putovanja tako i organizovanje istog
Od nalaženja jeftinih avio karti, do izbora dobrog smeštaja kao i odgovaraćujeg osiguranja do sadržaja na destinacija koje ne biste smeli da zaobiđete. Stay tuned!

Stari Tomas – Talin

Strahinja Lekic

Stari Tomas

“Mama, gde je Stari Tomas?” bilo je pitanje na koje većina roditelja koji su živeli u Talinu u Estoniji u 15. veku nije imala pravi odgovor.

Tokom celog srednjeg veka, a naročito u zlatna vremena trgovačkog saveza Hanze, kojem je pripadao i slobodan grad Talin, nemački plemići su organizovali viteške igre na kojima bi odmeravali svoje umeće u raznim disciplinama. Najpoznatije igre su bile mačevanje i gađanje samostrelom. Trofej najboljeg mačevaoca ili strelca je bio najprestiznija nagrada kojom bi bogati lordovi mogli da se hvale u krčmama dok jedu rebarca i ispijaju crno vino. Na jedan takav turnir krajem 15. veka prijavio se i Mali Tomas.

Iako nije bio iz plemićke trgovačke porodice, mali Tomas je prirastao za srce svom lordu koji je odlučio da ga mimo pravila, prijavi na turnir. Na iznenađenje svih prisutnih, Mali Tomas je pokazao neverovatno umeće i veštinu pogađavši centar svojim samostrelom svaki put kada bi iz njega odapnuo strelu. Pravila turnira kažu da samo plemići mogu da budu učesnici turnira i da samo plemići mogu da osvoje trofej najboljeg, tako da je Mali Tomas ipak ostao bez trofeja.

Plemićima se svideo Mali Tomas i želeli su da ga ipak nagrade na neki način. Odlučili su da ga proglase za viteza i da mu daju posao čuvara grada Talina. Tomas je bio oduševljen ovom ponudom i rado se prihvatio novog poziva. Kao vitez, čuvar Grada, Tomas je do svojih staračkih dana redovno patrolirao Talinom. Veoma je voleo malu decu. Kada god bi sreo neko dete na ulici, on bi mu darovao neki slatkiš. Deca su ga obožavala i svaki put kada su izlazila iz svojih kuća, nadala su se da ce naići na sad već Starog Tomasa. Godine su prolazile i došlo je i njegovo vreme da ode na onaj svet. Nakon što je umro, deca, primetivši da ga nema, bi pitala svoje roditelje: “Gde je Stari Tomas?”, a roditelji bi ostajali bez odgovora. Da bi se izbegli neprijatni razgovori o smrti sa decom, gradski oci odlučuju da postave figuru Starog Tomasa na vrh kule Gradske kuce, tako da, kad god bi deca pitala svoje roditelje: “Gde je Stari Tomas?”, oni bi im pokazivali u pravcu male figurice sa odgovorom: “Eno ga gore u svom viteškom oklopu, čuva nas kao i uvek!”

 

S.L.