Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Jovana Subotića 17
Novi Sad, Vojvodina,
Serbia

+381 21 424 144 +381604241440

Turistička agencija Novi Sad – Stephany World Travel

Turistička agencija Stephany World Travel vas vodi na najlepše destinacije sveta. Kliknite na dugme Destinacije u meniju i pronađite putovanje po svojoj meri. Rezervaciju možete izvršiti putem sajta na stranici Rezervacije popunjavanjem rezervacionog formulara, telefonskim pozivom ili dolaskom u jedno od naših predstavništava.

Provedite nezaboravne dane na proverenim plažama, u najlepšim i najinteresantnijim primorskim mestima, probajte specifične specijalitete poznatih svetskih kuhinja, upoznajte druge kulture, družite se sa lokalnim stanovništvom i steknite nove prijatelje. Nezaboravna letovanja, romantični vikendi i zimovanja su samo mali deo od našeg širokog asortimana. Ono po čemu se naša agencija posebno ističe, je organizovanje putovanja na daleke i egzotične destinacije na kojima stiče fascinantan i neponovljiv doživljaj.

Poverite organizovanje Vašeg putovanje turističkoj agenciji iz Novog Sada, Stephany World Travel. Sigurnost i kvalitet usluga garantuju Vam 24 godine postojanja.

Krakov – Legenda o Zmaju

Blog

Stephany World Travel | Magazin | Pročitajte zanimljivosti iz celog sveta u Magazinu Stephany World Travel-a. Uz sve to dobićeš i dosta korisnih saveta koji će ti pomoći prilikom kako odabira putovanja tako i organizovanje istog
Od nalaženja jeftinih avio karti, do izbora dobrog smeštaja kao i odgovaraćujeg osiguranja do sadržaja na destinacija koje ne biste smeli da zaobiđete. Stay tuned!

Krakov – Legenda o Zmaju

Strahinja Lekic

 

Smok Vevelski bio je zmaj koji je živeo u pećini ispod brda Vavel na mestu oko kojeg se izgradio Krakov. Smok je imao sedam glava, bljuvao je vatru i sejao je strah medju ljudima koji su živeli u njegovoj blizini. Uništavao je kuće, spaljivao je šume i useve, uzimao je seljacima stoku, a ponekad i njih same.

Kralj Krakus odlučio je da baš na tom mestu podigne Krakov. Krakus sagradio palatu na brdu Vavel, a tačno iznad zmajeve pećine. Zmaj nije doživljavao kralja kao svoju pretnju, tako da je nastavio da teroriše seljake i da uništava Krakov. Jedini način da se zmaj smiri bio je da mu se jednom mesečno prinese žrtva, a zmaj je najviše voleo da jede mlade devojčice device. Ljudi su bili očajni, ali nisu imali izbora. Morali su da zaśtite imanja, porodice i Krakov.

Sve ovo nemoćno je gledao Kralj Krakus i pitao se kako da konačno ubije zmaja i oslobodi Krakov i njegove stanovnike ovih patnji. Krakus je imao ćerku Vandu koja je bila njegova mezimica. Danima bi sedeo sa njom i pričao bi joj o svojoj zemlji, svojim ljudima i o svim čudima koja se u njoj kriju. Sve bi joj pričao, ali ni reč o Smoku Vavelskom.

Nije mnogo prošlo, dok sve devojčice iz sela nisu odvedene Smoku i red je došao na kraljevu ćerku. Kralja je užasavala i pomisao na to da će morati da ostane bez svoje mezimice. Odlučio je da pošalje proglas širom svoje zemlje da nudi ruku svoje ćerke onom ko ubije zmaja Smoka Vavelskog.

Mnogi su pokušavali, od običnih seljaka do plemenitih vitezova, ali bez mnogo uspeha. Krakov je i dalje bio u stalnom strahu od besa i vatre surovog zmaja.

Skuba, mladi šegrt domaćeg obućara, odlučio je da pokuša da savlada Zmaja i dobije ruku Kraljeve prelepe ćerke Vande. Znao je da su se mogo vičniji ratnici okušali u borbi sa zmajem bez puno uspeha, pa je tako bio prinudjen da napravi lukav plan kako bi uspeo da savlada Smoka. Ispekao je jagnje, napuno ga sumporom i odneo ga ispred Zmajeve pećine. Proždrljivi zmaj nije časio časa, te je odmah izašao iz pećine i bacio se na jelo. Za tili čas, sa svojih sedam glava, pojeo je celo jagnje.

Ubrzo, Zmaj je postao neverovatno žedan, pa se brže bolje spustio na obalu Visle, ne bi li se napio vode. Popio je pola reke, ali ni to nije bilo dovoljno proždrljivom zmaju da utoli svoju žedj. Nastavio je da pije, sve dok nije popio toliko, da je na kraju eksplodirao.

Krakov je bio oslobodjen, a kraljeva ćerka Vanda našla je sebi princa.

I danas, ako posetite Krakov, videćete Zmajevu pećinu u podnožju Vavelskog brda, koja podseća Krakovljane na ovu zanimljivu legendu.

S.L.